This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

winkelwagen 0

No more products available for purchase

Opmerkingen toevoegen
Is dit een kado?
Subtotaal Gratis
Verzendkosten en kortingscodes worden bij de checkout berekend.

At home with Kyra

In gesprek met Kyra de Vreeze over haar werk en leven als kok, schrijver en fotograaf. In zowel tekst als beeld deelt ze haar liefde voor plantbased food en seasonal slow living. Ze combineert smaak met stijl en ethics met aesthetics. In haar werk én in huis. Kyra woont in Utrecht met haar man Yoshi en dochter Lou.

     

Wat betekent slow living voor jou?
‘Een levensstijl waarbij je je natuurlijke tempo volgt. Waarbij je aandacht hebt voor de dingen die je doet. En waarbij je stilstaat bij wat heb je nodig hebt. Wat maakt je nou echt tevreden?’

Hoe sta je zelf stil bij wat je nodig hebt?
’Omdat de rest van de week als een puzzel in elkaar zit, staat mijn zondag in het teken van absolute rust. Geen social media. Geen e-mail. Geen afspraken. Ik leg mezelf helemaal niets op. Dus ik ga ook niet het hele huis boenen of zo. Als ik niks wil doen, doe ik niks.’

 


Hoe ziet een gemiddelde zondag eruit?
‘Lou is meestal rond zeven uur wakker. Oók op zondag. Samen beginnen we de dag in ons bed. Mijn man en ik drinken koffie, Lou eet wat fruit of leest een boekje. Als ze vindt dat we “genoeg hebben geslapen,” gaan we naar beneden in onze badjassen. Dan hangen en spelen we wat. Met zonnig weer, pakken we ons zo goed mogelijk in en gaan we brunchen op een terras. In de zon met koffie en een raw taartje: dat is toch de ultieme luxe.’

En daarna?
‘Wandelen in het bos. Of thuis platen draaien. Ik vind de muziek van Ólafur Arnalds mooi. Zo rustig. Soms lees ik op zondag een artikel waar ik doordeweeks niet aan toe kwam. Of ik ga rommelen op het balkon. Potjes klaarmaken. Eetbare bloemen kweken. Zaden laten ontkiemen. Of gewoon een boek erbij pakken en dan denken: o nee, toch geen zin in. En dan een beetje uit het raam staren.’

 


Waar werk je nu aan? 
‘Na een aantal lifestyleboeken komt begin mei mijn allereerste receptenboek uit. Het is een verzameling van bestaande en nieuwe recepten. Sommige bestaande recepten heb ik versimpeld. Dan keek ik ernaar en dacht ik; hier ben ik iets te moeilijk aan het doen. Je hebt niet veel nodig om lekker en gezond te eten.’

Voor het eerst bepaal je zelf de fotografie en vormgeving.
‘Ik weet steeds beter wat ik mooi vind. En wat ik belangrijk vind. Daarom wilde ik voor dit boek de volledige vrijheid. Ik werk samen met ondernemers die op dezelfde lijn zitten als ik. Zo heb ik een vormgever gevraagd die ik bewonder en gebruik ik tafellinnen van By Mölle. Ik houd van de natuurlijke tinten en de zachte stoffen. De sfeer die ik wil overbrengen klopt precies. Het ziet er prachtig uit, zonder dat het te gestileerd is. Alsof ik zomaar een theedoek uit een la heb getrokken.’

   Ruimte en rust. In je huis en je agenda?
‘Nu ik moeder ben, deel ik mijn werktijd efficiënter in. Ik geef nu mijn volle aandacht aan de dingen die ik doe. Vroeger werkte ik misschien zes dagen per week, maar bracht ik ook rustig drie uur door op Facebook. Dat komt nu niet meer voor. Ik werk misschien minder, maar krijg net zoveel gedaan. Misschien wel meer.’

Tot slot. Een tip voor de lezers.
‘Zoek af en toe de stilte op. Als je constant geluid om je heen hebt, hoor je jezelf niet meer. Door meer tijd in stilte door te brengen, ontdek je wie je bent, wat je wilt en wat gezond is voor jou. Want dat is voor iedereen anders.’

Tekst: Ilse Beekhof
Portret Kyra: STOF EN RUIS
Fotografie: Kyra’s Kitchen