#recyclerevolution met Annemieke

Slow Living betekent voor ons mooi, puur en eerlijk. We willen hier graag met onze collectie duurzaam aan bijdragen met natuurlijke materialen zoals vlas, hennep, wol en gerecyclede stoffen. Tijdens onze zoektocht naar ambachtelijke designs ontmoeten we bijzondere vakmensen. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met Annemieke Koster, oprichter van Enschede Textielstad, een van de eerste duurzame weverijen van Nederland. We geloven allebei dat de toekomst van textiel circulair is. Recycling vermindert afval, bespaart energie en minimaliseert het verbruik van grondstoffen. Na meer dan een jaar testen is het gelukt om een nieuwe stap te maken met gerecycled katoen zonder synthetische toevoegingen.


There is no such thing as 'away'.
When we throw anything away it must go somewhere.
#recyclerevolution

Annemieke: “Enschede was ooit de op een na grootste textielstad ter wereld, met talloze fabrieken.Tot eind jaren zestig, toen de productie naar de lagelonenlanden verplaatst werd. Ik ben 'Enschede Textielstad' begonnen vanuit de wens om het ambacht voor de stad te behouden. Duurzaam textiel is echt mijn speerpunt. Ik wil met positieve oplossingen laten zien dat het ook anders kan. De textielindustrie is na de aardolie-industrie de meest vervuilende industrie op aarde. Het is tijd dat mode en interieur stoffen op een duurzame, ethische manier worden geproduceerd en dichter bij huis. Wie heeft er nou niet liever één goed duurzaam item van hoge kwaliteit in plaats van tien slechte?'

"Samen met Marianne en Lucienne van By Mölle hebben we afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt. Het was echt pionieren. We wilden een mooie topkwaliteit stof van gerecyclede garens zonder synthetische toevoegingen. Maar dat bestond nog niet. Goed om te zien hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Ook mooi is dat we de originele kleuren gebruiken waardoor verven of bleken niet nodig is. De sjaal heeft daardoor een diepe levendige kleur die al in het gerecyclede materiaal aanwezig was. Daarmee besparen we in het productieproces ontzettend veel water, CO2 en chemicaliën."

"De Design out Waste sjaal is geweven in onze weverij in Enschede. Zo waarborgen we kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu-impact van het productieproces. Hoewel ik het bedrijf nog steeds alleen run heb ik een netwerk van wevers, machine-operators en andere experts om me heen verzameld die me helpen bij de productie van duurzame stoffen in Nederland. We hebben sinds kort een meester-gezeltraject, waar leerlingen les/begeleiding krijgen van oudere vakmannen. Er blijken in de regio ontzettend veel wevers te zijn die het vreselijk zouden vinden als de kennis over hun vak verloren gaat en hier graag samen voor gaan. Doel is om Enschede als textielstad weer op de kaart zetten en werkgelegenheid voor jongeren en werklozen creëren.”

Ontdek de collectie Design out Waste